Het is de 3e vrijdag van de maand en dus is het weer tijd voor de Stampin’ Hop! Instahop. En deze maand is het thema Laagjes.

Deze opdracht is al een hele tijd bekend voor de deelnemers van de Stampin’ Hop! dus ik heb tijd gehad om te bedenken wat ik ermee wilden doen. In eerste instantie was ik van plan om iets te gaan maken met de Translucent Florals Dies. Daarmee maak je fantastische bloemen door bloemblaadjes op elkaar te leggen. Maar toen kwam Yuletide Village in de najaarscatalogus. Hoe leuk is het dan om een kijkdoos te maken waarin een kerstdorpje in verschillende lagen te zien is!?! En die kijkdoos kun je ook nog eens makkelijk samenvouwen en versturen als kaart!

Ik begon met 1 vel A4 Basic White kaartkarton. Parallel aan de korte kant rilde ik een lijn op 1 cm, 4 cm en daarna sneed ik op 15.5 cm. Daarna draaide ik het vel een kwartslag en sneed het paneel in 2 delen van 10.5 cm (bij 15.5cm dus).
Het strookje van 1 cm is de plakrand en daar heb ik met mijn schaartje schuine randjes aan geknipt. En uit een van de twee delen heb ik een raam gesneden met een rand van 1.5 cm. Daarmee was mijn voor en achterkant als basis af.

Om de verschillende lagen te maken heb ik daarna uit Basic White kaartkarton ook nog 2 stroken van 13.5 cm gesneden (een van 3cm en de ander van 4cm) waar ik links en rechts 1 cm plakstrook aan rilde. En dan nog een 2 stroken van 11.5 cm (een van 6 cm en de ander van 1.5 cm breed). De 3 bredere stroken heb ik daarna wat golvend afgeknipt zodat het lijkt of het heuvels vol sneeuw zijn.

De huisjes en kerkje heb ik op Smokey Slate gestempeld op een stuk Basic White kaartkarton en daarna ingekleurd met Stampin’ Write Markers (Shaded Spruce, Crushed Curry, Real Red, Boho Blue, Pebbled Path) en daarna uitgeknipt. Ook heb ik nog twee boompjes gestempeld in Shaded Spruce inkt. Het smalste strookje van de 4 die ik hiervoor al gemaakt had heb ik bestempeld met het stenen muurtje (ook in Smoky Slate inkt)

Met wat Tear’nTape heb ik eerst de voor- en de achterkant aan 1 kant aan elkaar vastgeplakt. De plakstrook van de voorkant gaat namelijk aan de binnenkant van de achterwand. Dit zou je zien, maar daar heb ik nog een design uit Lily Pond Lane (11.5 cm x 6cm) op geplakt. Ik vond dat de perfecte achtergrond van sneeuw op een winteravond.

Op de achterwant ging mijn breedste strook ‘sneeuwheuvels’ en daarop plakte ik de kerk.

Daarna deed ik wat Tear’nTape op de plakstrookjes aan de rechterkant van de 2 middelste ‘sneeuw-heuvels’ en plakte ze met de flapjes naar achteren op de rechter-zijkant van mijn kijkdoos. Daarna deed ik hetzelfde met de plaktstrookjes aan de linkerkant en legde de rechterzijkant van mijn kijkdoos vlak op mijn bureau zodat daarna de linkerzijkant van mijn kijkdoos op de plakrand kon duwen. Op die manier weet je zeker dat je kijkdoos nog plat kan vouwen op het moment dat hij klaar is.

Aan de achterkant van deze twee strookjes plakte ik de andere huisjes. Ook plakte op de voorste strook nog een van mijn 2 bomen.

Mijn stenen muurtje plakte ik daarna op de voorkant van mijn kijkdoos samen met de andere boom. En op eenzelfde manier als zonet heb ik daarna de voorkant van mijn kijkdoos tegen de plakstrook aan de linkerkant geduwd.

Het spreukje komt uit Humble Home en deze heb ik nog op een restje Basic White gestempeld in Real Red inkt en daarna rondom uitgeknipt. En daarmee vond ik mijn kijkdoosje af.

Hopelijk heb je hiermee wat inspiratie opgedaan om ook zelf aan de slag te gaan met een kijkdoos-kaartje. Wil je nog meer inspiratie in het thema laagjes, ga dan naar mijn Instagram pagina, klik op deze kaart en scroll naar de tekst onder de foto. Daar staat een hele lijst van andere deelnemers die ook allemaal iets in dit thema hebben gemaakt. Veel plezier!